Canon 5D mark4

Canon 5D mark4 !!!!!!!!!!

Ένας θρύλος γεννήθηκε

Οκ βιάζομαι, οκ δεν κρατιέμαι.

Αλλά πριν διαβάσεις όλο αυτό το κατεβατό, σου μεγεθύνω τα ψιλά γράμματα οκ?

Το κείμενο περιέχει τεχνικούς όρους, ως εκ τούτου, περιέχει 70% προβληματισμό, 43.98% χιούμορ, 90% αλήθειες και 30% παρουσίαση προϊόντος (εε δε την χούφτωσα ακόμα) το παράκανα με τα ψιλά.


OK


Ως φανατικός προσCυνητής Canonάκιας και λάτρης της σύγχρονης τεχνολογίας δεν γίνεται να μην ενθουσιαστώ να διαβάσω, να ψάξω μέχρι και το τελευταίο βίντεο που κυκλοφορεί στο ουτουμπ για να συγκεντρώσω μέχρι και τη παραμικρή λεπτομέρεια.

Πολλές αναβαθμίσεις, πολύ περισσότερες απ όσες θα μπορούσαμε να περιμένουμε, ευχαριστούμε τις αντίπαλες εταιρίες γιαυτό.

Το ένστικτο μου επιβεβαιώθηκε και πλέον οι βιντεομηχανές θα φτάσουν σε σημείο να κλέψουν κατά πολύ τη δουλειά του κλασσικού φωτογράφου όπου μέσα από το βίντεο θα μπορείς να κάνεις extract τις στιγμές. Άρα από ένα σημείο και μετά ο φωτογράφος που περιμένει στη γωνία τη στιγμή με ποσοστό 50/50 επιτυχίας και στο 50% που αν τη πιάσει θα έχει υπο-ποσοστά αν εστίασε ο 1.4 φακός του ακριβώς εκεί που ήθελε η όχι. Ο καταγραφέας/φωτογράφος/βιντεογράφος θα έχει λύσει όλο το πρόβλημα με ένα video όπου θα μπορεί να αρπάζει στιγμές και απίθανα pj πλάνα εύστοχα εστιασμένα και πολυmegapixelιασμένα σε κάθε στιγμή του δρώμενου και όχι σε ένα ποσοστό αυτού αλλά στο 100%. Εκεί πάμε.

Δε θα εκλείψει ο φωτογράφος, δε θα εκλείψει η ματιά του και το ταλέντο του, αλλά η στιγμή και ο ήχος του κλείστρου θα πάει να κάνει παρέα στο φιλμ και στο σκοτεινό θάλαμο όπως κάνει τη τελευταία 15ετια της ψηφιακής λατρεμένης εποχής που υποστηρίζεται από σύγχρονους φωτογράφους.

Μη με πάρετε με τις πέτρες οι ρομαντικοί, ανήκω στη γενιά της τεχνολογίας, τη λατρεύω, είναι πρακτική, έχω καλύτερη χημεία, και οδηγεί τις εξελίξεις.

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τη μαρκ4;

Το ev -4 στο live view.

Γαμώ τις απαντήσεις, πιστεύω κατάλαβε μέχρι και η τελευταία κοπέλα που διαβάζει τις ασυναρτησίες μου.

Αγάπη μου γλυκιά το -4 είναι η ευαισθησία του αισθητήρα να εστιάζει. μμμ ναι οκ.. Βασικά η μηχανή βλέπει καλύτερα ακόμα τη νύχτα, τη πιο νύχτα. Πίσσα κατράμι; Μμμ?? το χω το χω!! Στο κλαμπ το βράδυ που δεν έχει φως και τραβάς σέλφι με το αει-φον και δεν εστιάζει, θολώνει και σου σπάει τα νεύρα; Το κάνει καλύτερα η μαρκ4. Σε έπεισα.! Το ξερα :D

Οοοοοχι αγάπη μου δεν μπορείς να κάνεις κλήση με τη μαρκ4 ούτε παίζει kanticrash. Με το magic lantern βέβαια όλα γίνονται. Anyway! Επανέρχομαι.

Σένσορας ev -3 στο focusing από viewfinder (τα λεω λαϊκά) και -4 για focusing μέσω live view λοιπόν δείχνουν ότι σε ΘΕΛΟΥΝ να εστιάζεις καλύτερα μέσα από video-footage και όχι από το αγαπημένο μου viewfinder. Επίσης face detection (όχι phase, πωρωμένε τεχνοκράτη) βοηθά η φατσούλα μας να είναι πάντα εστιασμένη όπου παρέα με το -4 θα είναι ΚΑΡΦΩΜΕΝΗ στο πλάνο.

Το dual pixel είναι η καλύτερη εστίαση αυτή τη στιγμή στα mirrorless και slrοειδή.

Πραγματικά η κανον κατασκεύασε έναν αρκετά ευφυή αλγόριθμο ώστε να διατηρείται η εστίαση στο βίντεο εκεί που τη χρειάζεσαι όπου παρέα με το touch screen δεν αγχώνεσαι (tested στην 70D) φαντάσου το σε FF με καλύτερο noise margin, ομορφότερα βάθη πεδίου, και φωτεινότερο αισθητήρα χιχιχι, ΚΑΙ στο 4Κ, δεν το τσιγκουνεύτηκαν (παρέα με τη τιμή) όπου θα έχεις 8 megapixel αξιοποιήσιμα σύγχρονε βιντεοφωτογράφε.

Στα συν +++++++++++++++++

- 30 megapixel (για να λέμε ότι αναβαθμίσαμε τη λεπτομέρεια, αλλά και για να μην επισκιάσουμε τον αισθητήρα του θηρίου που ακούει στο όνομα 1DX 2)

Γιατί στα συν;

Γιατί καλύτερα να έχεις ένα μεγάλο ρούχο όπου αν είσαι χοντρός μπορείς να το φορέσεις παρά ένα small και να μη σου κάνει.

Γαμώ τις απαντήσεις για μια ακόμη φορά. Όχι δε θα κάνω elaborate, δε θα τελειώσω ποτέ.

Επόμενο σπεκ.

- Το αγαπημένο μου, EC στο Μ!!!!!!! αααααααχ τι τέλειο! Να σαι καλα ρε DPREVIEW για το info.

Όλοι ξέρουμε ότι οι φωτομετρήσεις της κάνον φοβούνται το φως, γιαυτο και διακρίνεται ένα έντονο κοντράστ, σε αντίθεση με τις νικον και σονυ που λατρεύω γιατί η φωτομέτρηση τους είναι just., και όχι δεν κάνω σποτ. Κάνω δράση, τοπίο, γάμο, φαγητά, παρουσιάσεις χώρων, Είναι δυνατόν να τα κάνω όλα αυτά με σποτ; Φυσικά και είναι, αλλά δε τα κάνω!

Όταν λοιπόν είδα για πρώτη φορά στην EOS M3 (ναι αυτή τη μικρή) Exposure compensation διακόπτη σε ΟΛΑ τα modes τρελάθηκα, δε γίνεται σύγχρονη μηχανή να μην έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ναι ρε φίλε θέλω ότι βλέπει η φωτομέτρηση +1 γιατι είμαι κουλάδι και την ώρα της δράσης θα με νοιάζει η δράση και όχι το iso.

- αντιφλικερ

Το θέλω: γιατί λατρεύω το AWB και κάνω εσωτερικούς χώρους, και θα έχω λιγότερη επεξεργασία και εργατοώρες στο μοντάζ (απάντηση σε όσους θεωρούν το αντιφλικερ περιττή δυνατότητα, και το custom white balance αναγκαίο όταν έχεις διαφορετικές γωνίες και πρέπει να το ρυθμίζεις κάθε φορά που αλλάζεις πλάνο. Ναι ναι πρακτικό όταν έχεις λιγοστό χρόνο φωτογράφησης να έχεις περισσότερες έννοιες που δε χρειάζεσαι στο κεφάλι σου. Μμμμ ετσι!)

- wifi / nfc – ασύρματη επικοινωνία.

Το έχει η 6D το έχει η 70D, το έχουν όλες οι entrylevel, δε γινόταν να μη το έχει η επόμενη 5αρα. Απορώ πως δε το είχε η προηγούμενη που ήταν μακράν η χειρότερη επένδυση ως hardware. Θα της τα ψάλλω σ άλλο άρθρο αφού πουληθεί πρώτα χι χι χι.

- Γρήγορη SD, γρηγορότερη από το βάσανο της μαρκ3 που δουλεύει με CF εάν χρειάζεσαι ταχύτητα με τις παλιές τσιγκουνιές τους. Αν και απ ότι διάβαζα κάποιος CEO έφυγε κλωτσιδών και ο αντικαταστάτης του είπε στη συνέντευξη του ότι πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα και επιβεβαιώνεται.

- Μπαταρία, είναι compatible με τον υπόλοιπο στόλο. Εύγε! απλά! εχω 3 αυθεντικές απο 70 ευρώ η καθεμια, και καμια 5-6 κινέζικες. Μια έννοια λιγότερη. (χρειάζεσαι μπαταρία; ΝΑΙ. Βαζεις, όποια να ναι? ΝΑΙ)


Στα δεν ξέρω ????????????????

- Shutter lag (μειώστε το ρε παιδιά, η βάλτε μια επιλογή, focus + shot, δεν χρειάζεται να σκέφτεται αν είναι focused, να δώσει ένδειξη να κάνει μπιπ μπιπ, και να χάσεις τη στιγμή, κάντε το λίγο customize αυτό το γαμήδι, σηκώνω τραβάω σκοτώνω ας έχω το ρίσκο να χασω το νετ εγώ)

Στα ελπίζω

- Ταχύτατη SD, το είπα και πιο πάνω, αλλά ελπίζω να είναι ταχύτατη ώστε να μπορούν να γραφτούν τα 7fps εγκαίρως χωρίς να με σακατεύει ο buffer όπως στη μαρκ3 που θέλω να τη σπάσω όταν κομπιάζει και λυπάμαι το 3χίλιαρο που μπλέρωσα ο ...  ελληνάρας.

- DR 13, γιατί 14 δε το βλέπω με τη καμία, αλλά αν ειναι 14 πραγματικά θα παω γονατιστός στο ναό του BH η του adorama, σαν πιστή αρχόντισσα στη παναγιά της Τήνου.

Δεν αναφέρω

- dual RAW.

Δεν ξέρω τι είναι στη ΠΡΑΞΗ. και αυτό σε οτι αφορά την εστίαση, και οχι το bokeh shift και το flare. Αν είναι καμιά μαλακία οπως τα picture styles, το lens correction και το hdr in camera jpeg δεν είναι ΚΑΝ αξιο λόγου σε σοβαρό φωτογράφο ή freak control σα και την αφεντιά μου. Αρα υπομονή. Το οτι διπλασιάζει τη χωρητικότητα του RAW μου δίνει ελπίδες, αλλά δεν ξέρω αν ειναι μαιμού jpeg η πληροφορία, οπως ειναι στο M-RAW και S-RAW. Οπως είπα υπομονή και testing!
Επίσης ελπίζω ότι κάποια στιγμή μετά από 20 χρόνια η μαμα ADOBE θα μπορεί να επεξεργαστει στο έπακρον αυτη τη πληροφορία. Δεν εχω όμως άμεσες ελπίδες. Εδώ της πήρε 15 χρόνια να ανακαλύψει τι εστί GPU. Σόρρυ μαμά, θα στο χτυπάω αυτό!


Στα πλην -----------

- DR κοντά σε αυτό της 6D αλλά όχι σαν αυτό της 1DX ξεχάστε τα 14bit :(

- 7fps με -3 ev sensivity χωρίς live view και 4fps με -4 ev sensivity με live view (τι λέγαμε για τη βιντεο-φωτογραφική εποχή;) (έλεος!!!!!!)

- τιμή (αν και σε αυτό φταίει η ελλάδα και οχι η κανον. Οταν στην Αμερική ο γάμος κοστίζει $ 10.000 μπορείς να την αγοράσεις, στην ελλάΔΟΥΛΑ που δεν κοστίζει 10.000 € ??? εεε ρε φωτιές που ανάβω.!



Κόστος

4.000 ευρώ.

Γιατί; Γιατί; γιατί;

Γιατί δε μπορεί να την αγοράσει όλος ο κόσμος, γιατί είναι cult, γιατί στα χέρια ενός ερασιτέχνη δείχνει όπως μια πόρσε σε μια ηλικιωμένη κυριούλα με γυαλάκια κάτοχο φιατ πάντα όπου δεν ξέρει τι εστί ταχύτητα πάνω από 60km/h

Δε χρειάζεται να μας αρέσει, δεν χρειάζεται να αγανακτούμε γιατί η σόνυ έχει περισσότερα μεγαπίξελ και καλύτερη τιμή και και και και.. παρε σονυ, και αλλαξε ολο τον στοLο σου, δεν χρειάζεται να τσαντιζόμαστε γιατί σε αυτή τη κωλοχώρα σοβαρά λεφτά κάνουν μόνο οι λάθος άνθρωποι.

Είναι ότι είναι, έχει λογική. Το αν μας αρέσει η όχι είναι άλλο. Simple as this!

Πολλοί συνάδελφοι θα διαφωνήσουν με τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης μου αλλά δεν είναι κακό να απαιτείς. Δεν είναι κακό να έχεις περισσότερες δυνατότητες στο hardware σου και να επιλέγεις ΕΣΥ ποιες χρειάζεσαι με το ανάλογο κόστος.

Δε δέχομαι σε καμιά περίπτωση τον ωχαδερφισμό και τις απαντήσεις του στυλ, έλα μωρέ, το EC και το dynamic range θα σε κάνει καλύτερο φωτογράφο, εδώ τραβάγαμε με φιλμ και βγάναμε αριστουργήματα..

Ναι ναι μπάρμπα, και εσύ νέε που έχεις τα μυαλά του μπάρμπα, ξέρεις στο 2017 (πάει το 16) στη γενιά των social media της οθόνης και της μείωσης αποστάσεων του κόσμου σε αυτό το πλανήτη, αξιολογείται το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ από εσένα σε όλη τη γη, και από όλη τη γη σε εσένα, και όχι της φυλλάδας της δεκαετίας του 80 που τη διάβαζε η γενιά του κουτόχορτου της πολιτικής του ποδοσφαιρο-φανατισμου και του διχασμού.

Άρα ναι, απαιτώ εξέλιξη, απαιτώ δυνατότητες, απαιτώ ποιότητα, απαιτώ εργονομία, γιατί ΟΟΟΟΟΟΟΟΛΑ αυτά στο σύνολο θα δώσουν στον επαγγελματία (τουλάχιστον) τη μελλοντική υπέρ-εξελιγμένη εικόνα που θα έχει ανάγκη η επόμενη εποχή.

Εν αναμονή λοιπόν η μαρκ4 και στα χέρια μάς για περισσότερο μπίρι μπίρι, που κάτι μου λέει οτι δεν θα αργήσει αυτη η ώρα... ;)

Το φωτογραφικό υλικό εχει δανειστεί από εδω
http://www.bhphotovideo.com/explora/photography/news/canon-5d-mark-iv-arrives-two-updated-l-series-lenses